VÅRA DJUR.


För närvarande har vi två helsvarta katter. Missan och Frasse, två riktiga följeslagare som vill vara där vi är.

Utöver katterna har vi Charolais kor som är en nötköttsras.  Faktiskt en av världens äldsta koraser.

Vår besättning som består av 25 amkor, förväntas få kalvar under våren. Kalvarna får sedan gå med sina mödrar i ca sex mån. Våra djur går ute under den bästa tiden av året, d v s  våren och sommaren men även en bit in på hösten om det är bra väder. Övriga delar av året vistas de i ett modernt ”lösdriftstall” med öppen framsida och öppen nock, vilket ger  bra luft i stallet. Korna ligger i liggbås som vi ströar med nytt torrt sågspån morgon och kväll.  När vi går bland våra djur tycker vi också om att klappa dem lite extra en del av dem gillar det och en del föredrar att gå undan. 

Ätande kossor. Ätande kossor.

Lite kuriosa om Charlaisrasen.
Enligt Charolais föreningens hemsida kan man läsa att det spekuleras om att rasen kom till Europa med romarnas erövringståg. Den tidigaste källan dateras till 878 e. Kr och är ett kungabrev som på keltiska skriver om ”Villa Boqenis, vilket betyder ”Vita djurens villa” .

Århundrana som följde präglades av stridigheter, vilket ledde till att en kärna av de vita djuren isolerades i regionen Charolles och Brionnaise i Frankrike.  När Charolles-regionen återförenades  med resten av Frankrike år 1772  öppnades gränsposterna och rasen och dess egenskaper började spridas. Rasen tjänade då som både dragare och köttdjur.  Under 1960 började rasen importeras till  Sverige. 

LÄNKTIPS!

Om Du är intresserad av att köpa KRAV-märkta köttlådor av oss hänvisar vi till rubriken ”Köttlådor”

Vi visar gärna våra djur, men är tacksam om Du då först kontaktar oss så vi kan ta emot dig på bästa sätt. 

Under våren planerar vi att anskaffa en hönsgård med ca fem hönor och en tupp.
Även några kaniner kommer att finnas till sommaren.